Nieuw Catalaans Burgerlijk Wetboek – deel 2

Het burgerlijk recht is in Spanje nationaal geregeld in de Código Civil. Sommige autonome regio´s, zoals Catalonië, kennen echter een eigen burgerlijk wetboek. Die lokale regels hebben voorrang boven het nationale ´BW´ in zaken die vallen onder de werkingssfeer van het lokale BW. Daarvoor is vereist dat de zaak een reële band heeft met het grondgebied of de burgers van die regio. In Catalonië is op 1 januari 2018 een nieuw BW ingevoerd. Dit is de tweede en tevens laatste bijdrage over dat nieuwe Catalaanse BW.

Een van de redenen voor invoering van de nieuwe regeling was dat de Catalaanse wetgever zocht naar manieren om de burger tijd en geld te besparen door bepaalde bevoegdheden van de rechtbanken te verschuiven naar de notaris. Een initiatief dat valt toe te juichen en in de rest van Spanje zou moeten worden gevolgd. Temeer aangezien het bijkomende voordeel is dat de rechtbanken, die (vooral in de rest van Spanje) kampen met enorme werkdruk en onderbezetting, ontlast worden. Daarnaast noemt de wet kwesties die voortaan door de gerechtssecretaris kunnen worden afgehandeld zonder dat de rechter zelf eraan te pas komt. Voor veel kwesties waarin geen inhoudelijk debat tussen partijen hoeft plaats te vinden, is dat een welkome en effectieve oplossing.

Als voorbeeld kan worden gewezen op de nieuwe regeling bij afwikkeling van nalatenschappen. Wanneer een van de erfgenamen zich niet uitspreekt over de vraag of hij de nalatenschap wil aanvaarden of verwerpen, waren de overige erfgenamen tot nu toe verplicht de rechter in te schakelen. Met als gevolg dat de afwikkeling van de nalatenschap grote vertraging opliep.

Onder het nieuwe Catalaanse BW kunnen de erven – of namens hen, de executeur – de notaris verzoeken tussen te komen.  De notaris zal de erfgenaam in kwestie een termijn van twee maanden stellen waarbinnen deze zich dient uit te spreken. Komt er geen antwoord, dat wordt de nalatenschap geacht te zijn verworpen. Indien de notaris er na twee pogingen nog altijd niet in is geslaagd betrokkene op de hoogte te stellen, via uitreiking in persoon of aangetekende post, dan is de notaris gerechtigd tot openbare kennisgeving via publicatie in een tweetal grote dagbladen. Na die publicatie kan de afwikkeling vervolgd worden, ongeacht of de erfgenaam in kwestie zich alsnog meldt of uitspreekt.

Voor minderjarige en invalide erfgenamen geldt echter een bijzondere bescherming wanneer zij zich niet uitspreken. Zij worden in dat geval, wanneer het na het verstrijken van alle termijnen nog altijd stil blijft, geacht de nalatenschap beneficiair te hebben aanvaard.

Mr M.H. Bressers – Bressers Law
Mr M.H. Bressers is Nederlands advocaat en Spaans abogado en is als zodanig ingeschreven bij de Orden van Advocaten te Den Haag én Barcelona.
Wilt u meer weten over ons kijk dan op onze website https://www.bresserslaw.com/nl