Brexit en Spaanse Erfbelasting 

Binnenkort is het –hoogst waarschijnlijk- zo ver. Het Verenigd Koninkrijk zal dan officieel uit de Europese Unie treden. Ook op het gebied van Spaanse erfbelasting zullen er gevolgen zijn. Dat geldt voor Britse nalatenschappen, maar ook voor Nederlandse erfgenamen die resident in het Verenigd Koninkrijk zijn.

Spaanse Erfbelasting

In Spanje bestaat er een nationaal tarief voor de te betalen erfbelasting. De Spaanse nationale fiscale wetgeving kent weinig kortingen op dit tarief, maar heeft de bevoegdheid voor het toepassen van kortingen doorgeschoven naar de autonome regio’s. Veel regio’s kennen hoge kortingen toe (met name voor echtgenoot en afstammelingen). Deze kortingen variëren van een persoonlijke vrijstelling van 100.000 tot 1.000.000 euro per erfgenaam of een 99% over het te betalen tarief. Vroeger was het noodzakelijk dat de overledene Spaans resident was evenals de erfgenaam om voor deze kortingen in aanmerking te komen.

Sinds de uitspraak van het Europese Hof van 3 september 2014 is dat niet meer het geval. Het Hof heeft destijds bepaald dat alle kortingen ook van toepassing moeten zijn in het geval de overledene of erfgenaam resident in de Europese Unie was.

Brexit

Na de Brexit zullen de kortingen niet meer van toepassing zijn op erfgenamen van een Brits resident of op erfgenamen die Brits resident zijn. Ter illustratie: Over een erfdeel van 100.000 euro zal door een niet resident een bedrag ter grootte van ongeveer 10.000 euro aan Spaanse erfbelasting betaald moeten worden en over een erfdeel van 250.000 euro bijna 39.000 euro. In het geval van residenten wordt er over een erfdeel van 100.000 door eerstegraads erfgenamen in alle ‘toeristen-regio’s’ geen erfbelasting betaald en varieert dit bedrag over een verkrijging van 250.000 euro tussen de 0 en 10.500 euro.

Gibraltar

Niet te onderschatten is het aantal off-shore ondernemingen dat op Gibraltar gevestigd is, waarvan een groot aantal slechts ten doel heeft het beheren van Spaans onroerend goed. Een groot aantal Nederlanders bezit Spaans eigendom via een dergelijke off-shore constructie. Er bestaat geen handelsregister op Gibraltar, maar de schattingen lopen uiteen dat er tussen de 30.000 en 80.000 ondernemingen in Gibraltar bestaan. Gibraltar kent 32.000 inwoners. Er is amper of geen juridische- of fiscale controle op bedrijven uit Gibraltar mogelijk. Spanje beschouwt Gibraltar dan ook als een belastingparadijs. Het niet aangeven van Spaanse erfbelasting over Spaanse onroerende goederen in de onderneming als een aandeelhouder overlijdt wordt in Spanje als belastingontduiking beschouwd.

Vóór de Brexit zal er over de status van Gibraltar worden onderhandeld. Spanje heeft van de EU echter al een veto-recht toegewezen gekregen over de voorwaarden van het akkoord met Gibraltar. Er wordt gesproken over een ‘specifiek protocol’ dat op Gibraltar van toepassing zal zijn en dat met Spanje wordt onderhandeld. Speciale aandacht voor de invoering van dat protocol zal gegeven worden aan de coöperatie op fiscaal gebied. Het moge duidelijk zijn dat na de Brexit de controle op op Gibraltar gevestigde ondernemingen sterk zal toenemen en het ontduiken van Spaanse erfbelasting via off-shore constructies een stuk moeilijker zal worden.

Erik de Haan is fiscaal adviseur nalatenschappen en oprichter van Kompas Consulting, het adviesbureau voor de afwikkeling van nalatenschappen in Spanje. Erik en zijn echtgenote María Sánchez Moreno, de Nederlands sprekende notaris van Alicante, zijn de auteurs van het hoofdstuk Spanje van het handboek boedelafwikkeling, uitgegeven door de Universiteit van Groningen; hét naslagwerk voor de Nederlandse notaris. Zie ook onze website: www.kompasconsulting.es