Alle apparaten en systemen zijn steeds slimmer met elkaar verbonden. Je magnetron weet hoe laat je wil eten, je auto praat met je telefoon en je buren krijgen een bericht als je van je vakantieadres vertrekt. Hackers hoeven maar op 1 punt in te breken om heel veel schade aan te kunnen richten. Daarom moeten we het belang van goede wachtwoorden zeker niet onderschatten.

 

De top 3 meest gebruikte wachtwoorden van 2017

Ieder jaar wordt een lijst met meest gebruikte en ook makkelijkst te raden wachtwoorden gepubliceerd. Deze top wordt gebaseerd op meer dan 5 miljoen gelekte wachtwoorden. De softwarefabrikant SplashData maakt en publiceert deze lijst en voorspelt dat maar liefst 10% van alle computergebruikers 1 van deze wachtwoorden (heeft) gebruikt. Hieronder een greep uit de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden.

Top 3 2017:

Nr 1: 123456
Nr 2: password
Nr 3: 12345678

Voor hackers is deze top 3 een paradijs van mogelijkheden om eenvoudig in te breken en met gegevens te doen wat ze willen.

Wachtwoord Advies

Het belang van goede wachtwoorden hoeven we verder niet uit te leggen. Bedenk maar eens wat ze allemaal met jouw (bedrijfs)gegevens kunnen doen. Om nog maar niet te spreken over de schade die aangericht kan worden wanneer hackers gegevens van jouw klanten of relaties gaan misbruiken.

Het advies is erg simpel: zorg dat je wachtwoorden langer (minimaal 8 tekens met minimaal 2 cijfers/symbolen, combinatie van kleine en hoofdletters) zijn en minder voorspelbaar. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor. Heel belangrijk ook is om niet je eigen naam, die van je moeder, huisdier of kinderen of een geboortedatum in je wachtwoorden te verwerken. Verander je wachtwoorden regelmatig.

Zorg er naast een goed en sterk wachtwoord voor dat je niet via openbare wifi netwerken inlogt. Daar is zelfs het sterkste wachtwoord niet tegen bestand.

Wachtwoorden Tools
Hoe je gemakkelijk wachtwoorden kan maken en onthouden en wat nu precies two-factor authorization is, leggen we hieronder kort uit.

  1. Wachtwoordenmanager

Met een wachtwoordenmanager kun je eenvoudig lange, sterke en willekeurige wachtwoorden produceren. Zij helpen je met het generen van onkraakbare wachtwoorden en ook om ze voor je te onthouden.

Voorbeelden van goede wachtwoordenmanagers zijn: LastPass, Dashlane, KeePass, 1Password, Roboform 8.

  1. Two-factor authorization
    Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingsstap toe aan je online accounts. In 2 stappen wordt gecontroleerd of jij wel de eigenaar bent van het account waarin je probeert in te loggen. Stap 1 is het sterke wachtwoord waarmee je inlogt en stap 2 is een code die je per SMS of e-mail ontvangt en ook ingevoerd moet worden. We adviseren om two-factor authorization in ieder geval bij je e-mail in te stellen. Omdat dit het centrale punt is waar hackers veelal proberen in te breken.

(bronvermelding: www.want.nl)
(beelden: www.pixaby.com)

Waarom sin rodeos?

Bij sin rodeos werken we met online bedrijfssoftware van Exact waar je data veilig staat d.m.v. 2-staps-verificatie. Door het gebruik van deze techniek helpen we misbruik te voorkomen. Zo ondersteunen we de online veiligheid maximaal. Naast de huidige gebruikersnaam en wachtwoord (die regelmatig vernieuwd dient te worden), is een tweede unieke code vereist die na het inloggen gegenereerd wordt via een gratis App op je Smartphone.

-Sin rodeos is de 1e gecertificeerde Exact Online partner in Spanje
-We hebben meer dan 10 jaar ervaring met het automatiseren van bedrijfsprocessen

-Persoonlijk contact en zonder omwegen = sin rodeos

Neem eens een kijkje op onze website www.sinrodeos.es voor meer informatie, neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via het contactformulier of bel 0034 960 130 327