Tribunal Supremo maakt einde aan onterechte belastingheffing

Spanje kent tal van belastingen die in andere landen niet bestaan of aanzienlijk lager zijn. Zo is daar de zogenaamde ´Plusvalía municipal´, een gemeentelijke belasting over de waardestijging van stedelijke grond; de ´capital gain tax´, de belasting over de winst bij verkoop van onroerend goed; en de zogenaamde AJD, de ´actos jurídicos documentados´, een belasting die wordt geheven bij het passeren van notariële akten die moeten of kunnen worden ingeschreven in een openbaar register.

Deze bijdrage ziet op de AJD-belasting. Sommige lidstaten in de Europese Unie kennen een soortgelijke heffing, maar er is geen land waar deze belasting zo hoog is als in Spanje.

Wie samen met één of meer andere personen een woning bezit in Spanje, krijgt te maken met de AJD belasting wanneer hij de onverdeelde aandelen van die anderen overneemt en als enige eigenaar overblijft. Het tarief is in de meeste delen van Spanje 1,5%. Tot voor kort werd de belasting berekend over de waarde van de gehele woning, dus ook over het gedeelte dat aan de overnemende partij al toebehoorde.

In een arrest van 9 oktober 2018 heeft het Tribunaal Supremo bepaald dat dit onjuist is. De belasting mag slechts worden berekend over de waarde van het onverdeelde aandeel (of de onverdeelde aandelen) die de verkrijger voorafgaand aan de transactie nog niet bezat. Het TS rekent daarmee af met de praktijk zoals deze vanaf de invoering van de AJD-belasting in 1993 heeft bestaan. Die praktijk, waarbij de belasting werd geheven over de waarde van de onroerende zaak in zijn geheel, ziet het TS als strijdig met een van de basisbeginselen van belastingheffing, namelijk dat belasting dient te worden geheven over vermogensaanwas bij de belastingplichtige, wanneer vermogensverschuivingen aanleiding zijn voor de heffing.

Opmerkelijk is dat hetzelfde basisprincipe enkele jaren geleden voor het Spaanse Constitutionele Hof aanleiding was om in te grijpen in de wijze waarop door gemeenten in Spanje de Plusvalia belasting werd geheven. De gemeente gebruikten een soort forfaitaire wijze van berekening die ertoe kon leiden dat ook een aanslag werd opgelegd aan een verkoper die zijn huis met verlies van de hand deed. Een situatie die zich tijdens de onroerend-goedcrisis in Spanje (2008-2017) op grote schaal heeft voorgedaan.

Wie in de afgelopen 4 jaar AJD-belasting heeft afgedragen op basis van de waarde van het onroerend goed in zijn geheel kan het teveel betaalde van de Spaanse fiscus terugvorderen.

Mr M.H. Bressers – Bressers Law
Mr M.H. Bressers is Nederlands advocaat en Spaans abogado en is als zodanig ingeschreven bij de Orden van Advocaten te Den Haag én Barcelona.
Wilt u meer weten over ons kijk dan op onze website https://www.bresserslaw.com