Het schadeformulier

Het is erg vervelend als u schade heeft, maar wanneer moet u nu een schadeformulier invullen? En wat vult u in en kruist u nu precies aan? Uw ingevulde schadeformulier is erg belangrijk bij de behandeling van uw schadedossier en u wilt natuurlijk niet dat uw schade wordt afgewezen door een ‘verkeerd kruisje’ op het schadeformulier…

De voorkant van het schadeformulier  vult u direct na de schade samen met de tegenpartij in. De achterkant kunt u thuis rustig invullen. Wij raden u aan om in het geval er een tegenpartij is, altijd de politie te waarschuwen. Zij controleren verzekering en rijbewijs van alle betrokkenen en zorgen ervoor dat de verstrekte gegevens van alle betrokken partijen compleet en correct zijn.

Stap voor stap het schadeformulier invullen:

  1. Datum aanrijding: Vermeld hier de datum van de schade. Geef bij een onbekende datum, de datum op dat u de auto voor het laatst onbeschadigd hebt gezien.
    Tijd: Geef hier het tijdstip in van de schade. Geef bij een onbekende tijd het tijdstip op dat u de auto voor het laatst onbeschadigd hebt gezien.
  1. Locatie-Land: Geef hier het land op waar de schade is ontstaan.
    Locatie-Plaats: Geef hier aan in welke stad of dorp de schade is ontstaan (of ter hoogte van).
    Locatie-Straat: Geef hier de straatnaam (of het hectometerpaalnummer) waar de schade is ontstaan. Dit kan je schadebehandelaar helpen om de situatie beter te kunnen bekijken.
  2. Gewonde(n), ook licht gewonden. Kruis hier ‘ja’ aan wanneer er bij de betrokken partijen iemand is die lichamelijke klachten heeft gekregen door het ongeval.
  3. Materiële schade*-andere voertuigen dan A en B. Kruis hier ‘ja’ aan wanneer er meer dan 2 voertuigen bij uw schade betrokken zijn. De gegevens van deze voertuigen en/of bestuurders kunt u later bij punt 14 opschrijven. (Materiële schade*- andere objecten dan voertuigen. Kruis hier ‘ja’ aan wanneer je bijvoorbeeld de vangrail geraakt hebt of bijvoorbeeld een boom.)
  4. Getuigen: naam, adres, telefoonnummer. Misschien heeft iemand gezien wat er precies gebeurd is tijdens het ongeval. Als deze persoon bereid is om zijn gegevens aan u te geven zodat de maatschappij met deze persoon in contact kunnen komen, dan kunt u hier zijn gegevens noteren.

VOERTUIG A en VOERTUIG B

Let op! Hier is het belangrijk dat u goed aanhoudt wie (u of de tegenpartij) voertuig A of voertuig B is. Zijn er meer dan twee voertuigen betrokken? En heeft u maar één schadeformulier? Noteer dan de contactgegevens van de andere partijen en gebruik de ruimte op het schadeformulier voor de tegenpartij die direct betrokken is bij uw schade of waarbij u direct bij betrokken bent.
Dezelfde gegevens worden op het schadeformulier voor voertuig A en voertuig B gevraagd. Dit zijn punten 6-7-8-9-10-11-14. Uiteraard dient u dit voor uzelf in te vullen en dit geldt ook voor de eventuele tegenpartij.

  1. Verzekeringnemer/verzekerde (zie verzekeringspolis) –
    NAAM/Voornaam/Adres/Postcode/Plaats/Land/Telefoonnummer of e-mail. Vul hier zo volledig mogelijk de gegevens in van de verzekeringsnemer van het betreffende voertuig, dus niet de regelmatige bestuurder.
  2. Voertuig – Motorrijtuig
    Merk/Type – Kenteken/verz. Plaat – Land van registratie
    Vul hier de betreffende gegevens van uw auto in.
    Voertuig – Aanhangwagen
    Kenteken/verz. Plaat – Land van registratie. Vul hier de gegevens van uw aanhangwagen, caravan of vouwwagen in wanneer deze gekoppeld was of wanneer deze betrokken was bij het ongeval. Wanneer dit niet het geval is, kun je ‘N.v.t.’ invullen.
  1. Verzekeringsmaatschappij (zie verzekeringspolis)
    Naam/polisnummer/tussenpersoon/nummer groene kaart. Vul hier de gegevens van uw verzekering in.  Is het voertuig all risk verzekerd? Kruis hier ‘ja’ of ‘nee’ aan.
  1. Bestuurder (zie rijbewijs)
    NAAM/Voornaam/Geboortedatum/Adres/Postcode/Plaats/Land/Tel. of e-mail
    Vul hier de contactgegevens in van diegene die op het moment van schade de bestuurder was. Stond uw auto geparkeerd, dan kunt u hier ‘N.v.t.’ invullen.
    Rijbewijsnummer/Categorie (A, B, …)/Geldig tot
    Deze gegevens staan op uw rijbewijs.
  1. Geef met een pijl de plaats aan waar het voertuig het eerst werd geraakt.
    Geef aan waar uw voertuig voor het eerst een ander object, voertuig of persoon geraakt heeft. Of geef aan waar de schade zit die u geconstateerd heeft, terwijl uw auto geparkeerd stond.
  1. Zichtbare schade aan voertuig A
    Geef hier een korte omschrijving van de schade aan je voertuig.
  1. Toedracht
    Zet een kruis (X) in elk van de betreffende vlakjes, om de schets te verduidelijken. Let op! Kruis de vakjes aan die voor u van toepassing zijn. Dus niet wat de eventuele tegenpartij gedaan zou hebben. Staat uw situatie er niet tussen? Kruis dan niks aan en schrijf de reden waarom u niks hebt aangekruist bij ‘ punt 14. Mijn Opmerkingen’.
  1. Situatieschets van de aanrijding
    Maak hier een zo duidelijk mogelijke tekening van het moment van schade. Denk hierbij aan rijrichtingen, verkeersborden, straatnamen en posities van de betrokken voertuigen. Tip: maak eerst een proeftekening.
  1. Mijn opmerkingen
    Zet hier de informatie die van belang is voor deze schade, maar waaru geen ruimte voor had (bijvoorbeeld bij punt 5. Getuigen).
  1. Handtekening bestuurders
    Wanneer u (beiden) het schadeformulier volledig hebt ingevuld, dient u hier uw handtekening te zetten voor de gegevens die u zojuist hebt ingevuld. Wanneer u het niet eens bent met de tegenpartij of er zou volgens u iets anders gebeurd zijn, zet dan geen handtekening! Geef dan alleen uw verzekeringsgegevens en contactgegevens af en vul dan zelf nog een schadeformulier in.

Blijf altijd rustig na een ongeval, zorg dat u op een veilige plek staat en ontferm u eerst over eventuele gewonden. Bel de politie. Maak eventueel foto’s van de situatie en uw schade. Maak altijd een kopie van uw schadeformulier. Neem zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij en/of tussenpersoon.

Coinbroker verzekeringen kan u van dienst zijn op het gebied van verzekeringen. En dan bedoelen we ook ALLE verzekeringen. Gezondheid, huis, auto, bedrijf, huisdier, boot…… Geheel vrijblijvend maken wij voor u een offerte op maat. Ons kantoor is geopend op dinsdag en donderdag van 9 tot 14 uur en op afspraak. U kunt natuurlijk ook een mail sturen naar nbc@coinbroker.es/nl/