Intercompany Transfer Pricing

Bedrijven met een internationale structuur kunnen methodes hanteren om hun winst belastingtechnisch zo voordelig mogelijk te verdelen over de diverse belastingklimaten. Dit kan bijvoorbeeld door het factureren van management fees, het aangaan van leningen met hoge of juist lage rente, bonussen aan de directie, goederentransacties, commissies, patenten en verhuur van vastgoed. Hier kan men in principe zelf de prijzen en vergoedingen bepalen en dit aankleden op een manier die belastingtechnisch het meeste voordeel biedt. Deze facturatie tussen groepsbedrijven wordt ‘Intercompany Transfer Pricing’ genoemd.

Marktconforme vergoedingen

Belastingdiensten willen echter belasting kunnen heffen over een reeële winst en hebben regels opgesteld dat prijzen die tussen bedrijven onderling worden gehanteerd reeël dienen te zijn en niet als doel hebben om winsten af te romen ten gunste van andere landen met lagere belastingtarieven. Met andere woorden, men mag niet zomaar vergoedingen bepalen die het hoogste fiscale voordeel opleveren voor het buitenlandse moederbedrijf en daarmee in het nadeel zijn van de Spaanse fiscus (‘Hacienda’). Hacienda stelt dat tussen gelinkte bedrijven dezelfde vergoedingen moeten worden gehanteerd als tussen onafhankelijke derden. Met andere woorden, de vergoedingen dienen marktconform te zijn.

Belastinginspectie

De transacties die onderwerp van inspectie kunnen zijn, betreffen die tussen Spaanse en buitenlandse vennootschappen, filialen, die tussen vennootschappen en aandeelhouders, bestuurders, directieleden en familie tot in de derde graad. Bij een belastinginspectie dienen bedrijven aan bepaalde voorwaarden te voldoen en de bewijslast voor het hanteren van marktconforme prijzen ligt bij de ondernemingen. Dit leidt tot de verplichting tot het vastleggen van transacties in contracten en tot het aanleggen van transfer pricing dossiers, die de gebruikte onderlinge waarderingen rechtvaardigen. Indien men niet voldoet aan de door de fiscus opgelegde vereisten, kan de belastingaftrek gecorrigeerd worden en kunnen er boetes worden opgelegd.

Transfer pricing dossiers

Op groepsniveau dient men dossiers te hanteren die een overzicht van de intercompany transacties in de gehele groep weergeven. Hierbij kunt u denken aan de volgende elementen; beschrijving van de structuur, identificatiegegevens betrokkenen, typering en bedragen van intercompany transacties, functies, taken en risico´s per betrokken vennootschap, merken en patenten, bedrijfsregels/-politiek met betrekking tot prijsbepalingen en onderbouwingen, overzichten van intercompany servicecontracten en overzichten van overeengekomen waarderingsmethoden. Daarnaast dient ook elke individuele onderneming deels de hiervoor genoemde gegevens te documenteren.

Wanneer niet

De plicht om uitgebreide dossiers aan te leggen geldt niet voor bedrijven of groepen met een omzet lager dan 8 miljoen euro óf bij onderlinge transacties lager dan 100.000 euro. De onderlinge facturatie dient wel marktconform te zijn en de fiscus kan ook hier transacties afkeuren of corrigeren, alleen bestaat er derhalve geen plicht tot het aanleggen en ondergouden van dossiers. In geval van bijzondere onderline facturatie kan het documenteren van gegevens die de gehanteerde prijs onderbouwen derhalve wel raadzaam zijn.

Waarderingsmethoden

De methode van waarderen is in principe vrij, mits aangetoond kan worden dat deze gebruikelijk is in de sector. Dit kunnen uurtarieven zijn, vaste of variabele prijzen van producten of diensten, commissiepercentages, huurprijzen van vastgoed, enzovoorts. Een methodiek die tussen groepsbedrijven onderling nog veel gebruikt wordt is die van bedrijfskosten in Spanje plus een marktconforme opslag. Deze staat enigzins onder druk omdat een derde partij deze methodiek doorgaans niet zal hanteren bij het vaststellen van de tarieven.

Aanpassingen in vergoedingen omlaag kunnen worden toegestaan vanwege bijvoorbeeld minder eigen management (als dat in het moederbedrijf wordt verzorgd) of minder betalingsrisico. Er kunnen ook aanpassingen omhoog worden gerechtvaardigd vanwege bijvoorbeeld specifieke talenkennis of kennis van de Spaanse markt en cultuur.

Advies

Ons advies is als altijd om alle bedrijfsdossiers vanaf het begin direct goed op orde te hebben. Dit komt niet alleen van pas op het moment van een inspectie, maar komt ook de bedrijfsvoering in het algemeen ten goede.

Euro Economics, La Nucia in Alicante

Wij begeleiden buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje. Dit doen we vanuit kantoren in de voor buitenlanders belangrijkste regio’s in Spanje. Ons streven is dat onze klanten met een gerust hart zaken kunnen doen en van het leven kunnen genieten in Spanje. Wij zorgen ervoor dat aan alle verplichtingen wordt voldaan.
Wilt u meer weten over ons, kijk dan op onze website http://www.euroeconomics.com/

Marieke van den Boom, Euro Economics Alicante