Zaken doen in Spanje met een dochterbedrijf

Er zijn diverse redenen om uw zakelijke activiteiten naar Spanje uit te breiden. Meestal komt dit voort uit een commerciële kans, zoals een uitbreiding naar de Spaanse markt, de ontwikkeling van een nieuw product of activiteit, of vanwege samenwerkingsmogelijkheden.

Ondanks dat het relatief eenvoudig is om in Spanje een bedrijf op te richten, is het met name voor bestaande buitenlandse bedrijven raadzaam om zich gedegen te informeren over de diverse mogelijkheden. Wanneer rekening wordt gehouden met de situatie in Nederland of België, kan per situatie de best mogelijke bedrijfsvorm en –structuur worden gekozen. Een goed doordachte keuze kan fiscale en strategische voordelen bieden in de toekomst. Hieronder zullen we enkele bedrijfsvormen en de daarbij horende voordelen uitlichten.

Spaanse SL vergelijkbaar met BV of BVBA

De SL (Sociedad Limitada) is juridisch te vergelijken met de Nederlandse BV of Belgische BVBA en op grond van kostenaspecten, financiële risicobeperking, voorkoming van internationale dubbele belastingheffing, geniet deze bedrijfsvorm doorgaans de voorkeur.

De SA (Sociedad Anónima) is te vergelijken met de Nederlandse of Belgische NV en wordt bij buitenlandse investeringen voornamelijk door het grootbedrijf toepast. Net als in Nederland is de SA in Spanje belast met uitgebreidere (publicatie)verplichtingen dan de SL en zijn de oprichtingskosten en het vereist aandelenkapitaal hoger.

Deelnemingsvrijstelling

Indien de aandelen van een SL of een SA voor minimaal 25% worden gehouden door een Nederlandse BV of NV, kan er belastingvoordeel worden gerealiseerd bij de uitkering van dividend. Op grond van het Nederlands-Spaanse belastingverdrag, wordt er namelijk geen bronbelasting over de uitgaande dividenden geheven. In Nederland wordt het dividend bij de moedermaatschappij evenmin belast, vanwege de deelnemingsvrijstelling. Dividend kan dan belastingvrij worden uitgekeerd en geïnd. Overigens geldt dit belastingvoordeel ook voor de Belgische BVBA en NV. In andere gevallen kunnen bronbelastingen worden geheven van 5, 10 of 25%.

Naast het genoemde belastingvoordeel bij dividenduitkering kan de verdeling van het aandeelhouderschap ook gevolgen hebben voor uw inkomstenbelasting. Indien u Nederlands resident bent en meer dan 5% van de aandelen houdt van een (Spaanse) vennootschap, worden deze in Box 2 belast alszijnde aanmerkelijk belang.

Opties zonder rechtspersoonlijkheid

Behalve de omschreven bedrijfsvormen bestaan er meerdere opties, zoals een vaste inrichting oftewel een filiaal, waarbij essentiële werkzaamheden voor het buitenlandse moederbedrijf worden uitgevoerd, maar waarbij het filiaal geen eigen rechtspersoonlijkheid bezit. Ondanks dit gegeven bestaat wel de verplichting om een eigen boekhouding bij te houden en zijn de winsten die in Spanje worden behaald onderhevig aan vennootschapsbelasting.

Een minder gebruikte variant is het representatiekantoor waarbij weinig fiscale verplichtingen bestaan en waarin ook de mogelijkheden tot een echte bedrijfsvoering beperkt worden. Deze vorm kan worden toegepast als er in Spanje geen organisatie of besluitvorming is die winst kan genereren.

Aandachtspunten

Behalve de bedrijfsvorm en –structuur kunnen ook andere onderwerpen een belangrijke rol spelen bij het starten uw bedrijf. Denk hierbij aan de regelgeving omtrent omzetbelasting en onderwerpen zoals vergunningen, Spaanse wetgeving, aansprakelijkheid en juridische verbintenissen.

De omschreven mogelijkheden in dit artikel zijn niet uitputtend en voor een goed afgestemde keuze bent u van harte welkom bij Euro Economics.

Marieke van den Boom

 

Euro Economics, La Nucia in Alicante
Wij begeleiden buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje. Dit doen we vanuit kantoren in de voor buitenlanders belangrijkste regio’s in Spanje. Ons streven is dat onze klanten met een gerust hart zaken kunnen doen en van het leven kunnen genieten in Spanje. Wij zorgen ervoor dat aan alle verplichtingen wordt voldaan.

 

Wilt u meer weten over ons, kijk dan op onze website http://www.euroeconomics.com/