Seminar: ´De Spaanse notariële praktijk´

Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober 2019,  vond het tweedaags seminar: ´De Spaanse notariële praktijk´ plaats, georganiseerd door Fednot (Federatie van het Notariaat) en het Nederlands Business Centrum Spanje. Het doel van het seminar was om de samenwerking tussen het Vlaams en Spaans notariaat te faciliteren en daarmee de service aan de Belgische klanten te verhogen. Een kleine twintig notarissen reisden af naar Spanje.

De onderwerpen die op de eerste dag aan bod kwamen:

– Aanschaf onroerend goed
– Fiscaliteit natuurlijke personen
– Oprichten van een onderneming in Spanje en en bijbehorende belastingen
– Huwelijksvermogensrecht en echtscheidingen, Erfrecht en Erfbelasting

 

 

 

 

 

 

Op de tweede seminar dag werd er een bezoek gebracht aan notariskantoor Ferrer & Sánchez Notarios te Alicante waarbij er een kijkje achter de schermen plaatsvond bij de Spaanse notaris. Er werd gesproken over de functie van de notaris in Spanje, het internationale notariaat en de samenwerking met buitenlandse notarissen. Het belang van de casus die hierbij werd behandeld was de informatie-uitwisseling en coördinatie tussen notarissen van beide landen bij internationale afwikkelingen (overdrachten onroerende goederen, nalatenschappen en ondernemingen).

 

Vervolgens was er een ontvangst op het Notariscollege te Alicante, waar een presentatie werd gehouden door Carmen García Mirete, Hoogleraar Internationaal Privaatrecht aan de Universiteit van Alicante over IPR Huwelijksvermogensrecht.

 

Heeft u een vraag of zit u met een probleem in België en of Spanje dan kunt u contact opnemen met het NBC Spanje te La Nucía via info@nbcspanje.com
Indien er vragen zijn aan FEDNOT kunt u contact opnemen met de heer A. De Schrijver via axel.deschrijver@fednot.be

 

Met dank aan CostaExperiences, Bressers Law, EuroEconomics, Ferrer & Sánchez Notarios te Alicante, Kompas Consulting, Carmen García Mirete – Hoogleraar Universiteit Alicante, Mw. Mia van Lil – Belgische Consul te Alicante, Vlanot en ElXato.

 

 

 

 

Sprekers:
Jeroen Oskam, CEO Euro Economics
Mr Martijn Bressers, advocaat in Nederland en Spanje, CEO Bressers Law
María Sanchez Moreno, notaris te Alicante
Rafael Ferrer Molina, notaris te Alicante
Erik de Haan, CEO Kompas Consulting, fiscaal adviseur familierecht
Carmen García Mirete, Hoogleraar Internationaal Privaatrecht, Universiteit Alicante
Mia van Lil, Belgisch Consul te Alicante